Dlaczego warto jeść awokado?

person Wysłane przez: Fit Kubek list W: Aktualności Opublikowano: comment Komentarzy: 0 favorite Wyświetleń: 299
Dlaczego warto jeść awokado?

Awokado jest źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych, wielu witamin i składników mineralnych, które są odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Jakie jeszcze korzyści płyną z jedzenia awokado? Dowiesz się z tego artykułu!

Awokado – wartości odżywcze

Awokado jest jednym z najpopularniejszych owoców na świecie (choć w niektórych krajach jest uważane za warzywo). Jego największym producentem jest Meksyk, skąd pochodzi 34% światowego zapotrzebowania. Istnieje 120 gatunków, ale w Polsce najpopularniejsza jest Hasso i Fuerte .  Awokado jest cenionym owocem szczególnie ze względu na swoje wartości odżywcze i smak. Owoc ten jest źródłem: 

  •  jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspierają prace serca, 
  •  wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są doskonałym źródłem energii,
  •  błonnika pokarmowego, który zapewnia sytość na długie godziny i wspomaga perystaltykę jelit, 
  •  witamin z grupy B, które są odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,
  •  kwasu foliowego, który wspiera budowę i odnowę komórek, 
  •  przeciwutleniaczy, głównie witaminy A, C i E, manganu miedzi i cynku – składniki te hamują starzenie się organizmu.

Ponadto awokado jest doceniane szczególnie wśród sportowców ze względu na dużą wartość odżywczą – w 100 g dostarcza 160 kcal. 

Awokado – właściwości zdrowotne 

  •  poprawia pracę mózgu - to cenne źródło kwasów tłuszczowych Omega-3 i witaminy E, niezbędnych dla prawidłowej pracy mózgu. Spożywając je regularnie możemy znacznie poprawić naszą pamięć i koncentrację, a nawet zapobiec rozwojowi choroby Alzheimera.
  •  wspomaga pracę układu trawiennego - zawiera mnóstwo enzymów i błonnika pokarmowego, dzięki którym zapewnia prawidłowe trawienie. Zapobiega zaparciom i gromadzeniu się wody w organizmie. Ponadto usprawnia pracę wątroby i korzystnie wpływa na wchłanianie cennych substancji odżywczych w jelitach.
  •  posiada silne właściwości przeciwzapalne - dzięki szerokiej gamie aminokwasów i enzymów, owoc ten ma silne właściwości przeciwzapalne. Włączenie go do codziennego menu może przynieść ulgę w chorobach reumatycznych, bólach stawów i stanach zapalnych wątroby.
  •  zapewnia młody wygląd skóry - jako jeden z nielicznych owoców, jest bogatym źródłem witaminy E i glutationu, czyli silnego antyoksydantu, który hamuje proces starzenia się skóry. Regeneruje ją i chroni przed szkodliwym działaniem promieni ultrafioletowych.
  •  reguluje poziom cholesterolu we krwi - dzięki zawartości cennych dla naszego zdrowia tłuszczów, regularne spożywanie awokado może pomóc w obniżeniu cholesterolu frakcji LDL (tzw. „złego cholesterolu”) i wzroście HDL, nazywanego „dobrym cholesterolem”.
  •  wspomaga wzrok - zawiera luteinę i zeaksantynę, które mają duże znaczenie dla zdrowia oczu. Regularne sięganie po awokado może zapobiec zaćmie oraz zwyrodnieniom plamki żółtej.
  •  zapobiega chorobom serca - zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe oraz fitoskładniki zawarte w awokado obniżają ciśnienie krwi oraz poziom złego cholesterolu. Dzięki temu zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca i miażdżycy oraz warunkują prawidłową pracę układu naczyniowego. 

Jak wybrać dobre awokado?

Aby wybrać smaczne awokado powinniśmy kierować się jego barwą i miękkością. Odmiana Fuerte  ma zieloną skórkę bez przebarwień. Idealnie dojrzały owoc ugina się pod naciskiem naszych palców, ale później wraca do pierwotnej struktury. Odmiana Hass powinna mieć fioletowo-czarne zabarwienie i być twarda. 

Dojrzałe awokado pasuje do sałatek, smoothie, zup kremów, zdrowej wersji nutelli, past kanapkowych np. guacamole, przepisy znajdziesz poniżej.  

Co zrobić z awokado? Przepisy z awokado

Guacamole to charakterystyczny dla meksykańskiej kuchni sos nieodłącznie kojarzący się z awokado. Potrzebne składniki to:

  •  1 dojrzałe awokado
  •  ¼ czerwonej cebuli
  •  ½ pomidora
  •  sok z połowy limonki
  •  papryczka chili (w ilości wedle uznania)
  •  garść świeżej kolendry
  •  sól

Żeby przygotować guacamole, wystarczy rozgnieść widelcem awokado na gładką masę, dodać drobno posiekaną cebulkę, pokrojonego w kostkę pomidora, papryczkę chili, kolendrę, sól oraz sok z limonki i wszystko dokładnie wymieszać. Sos ten sprawdzi się doskonale jako pasta do kanapek, jako dip do nachosów lub świeżych warzyw i jako dodatek do tortilli.

Sałatki z awokado 

Pokrojone w kostkę awokado można dodać do każdej warzywnej sałatki. Wzbogaci to jej smak i sprawi, że wartościowe składniki zawarte w pozostałych warzywach znacznie łatwiej zostaną przyswojone przez organizm. Owoc ten doskonale komponuje się z sałatą, pomidorem, papryką, kukurydzą, cebulą i czosnkiem.

Przepis na czekoladowy krem z awokado

To zdrowszy zamiennik popularnych sklepowych kakaowych kremów do kanapek, pełnych cukru i niezdrowego oleju palmowego. Żeby go przygotować, potrzebujemy:

  •  1 dojrzałe awokado
  •  garść daktyli
  •  1 łyżeczka gorzkiego kakao

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilkanaście minut, następnie odlewamy wodę. Namoczone daktyle, awokado i kakao blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Taki krem będzie świetnym dodatkiem do naleśników, omletów czy tostów.

Koktajl z awokado - przepis

Wysoka zawartość cennych składników odżywczych nie jest jedyną zaletą naszego koktajlu. Jego wygodna forma podania umożliwia spożycie posiłku w każdym miejscu i ułatwia wprowadzenie tego typu napojów na stałe do diety. Zobacz czego potrzebujesz, aby przygotować koktajl z awokado z naszego przepisu. 

Składniki (1 porcja):

  •  awokado: 30 g
  •  szpinak (świeży): 30 g
  •  banan: 50 g
  •  siemię lniane: 3 g
  •  sok z cytryny: 5 g
  •  sok z pomarańczy: 90 g
  •  woda: 60 g

Oczywiście proporcje poszczególnych składników możesz zmieniać wedle upodobań.

Wykonanie: Awokado obieramy i usuwamy pestkę, kroimy na mniejsze części. Szpinak myjemy. Banana również obieramy i dzielimy na mniejsze kawałki. Siemię lniane podprażamy na suchej patelni i rozdrabniamy (miksując lub rozcierając w moździerzu). Wyciskamy sok z pomarańczy. Wszystkie składniki blendujemy razem. Na zdrowie!

Awokado a odchudzanie

Należy pamiętać, że kaloryczność awokado jest najwyższa spośród wszystkich owoców (160 kcal w 100 g). Jednak osoby, które pragną schudnąć, nie powinny całkowicie eliminować go z jadłospisu, ponieważ jest prawdziwą skarbnicą cennych dla zdrowia substancji. Stosowanie racjonalnej, zbilansowanej diety opartej o naturalne, nieprzetworzone składniki to podstawa w dążeniu do szczupłej sylwetki.

Powiązane przez tagi

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password